Ingrediencie na fit sviečkovú z pomalého hrnca
Základ
- 1 100 g hovädzieho mäsa (zadné stehno, pliecko, sviečková, falošná sviečková)
- 2 ks mrkvy (250 g)
- 1 ks petržlen (80 g)
- 1/4 ks zeleru (60 g)
- 1 ks cibuľa (100 g)
- 150 – 350 ml vody alebo hovädzieho vývaru
- repkový olej (2 ml)
Korenie
- 3 ks bobkového listu
- 5 guličiek nového korenia
- 8 guličiek čierneho korenia
Na dochutenie
- 200 ml nízkotučného mlieka
- 2 lyžice octu (30 ml)
- šťava z polovice citróna
- prírodné sladidlo baz kalórií
- soľ, korenie
Postup receptu – ako urobiť zdravú sviečkovú omáčku v pomalom hrnci
- Mrkvu, petržlen a zeler zbav šupky. Cibuľu olúp. Jednu mrkvu nakrájaj na kolíky (tenké hranolky) a všetko ostatné na drobné kocky (cca centimetrové). Ak ti veľmi nechutí zeler, tak ho len prepol, aby si ho na konci varenia mohla vytiahnuť a nemixovať ho do omáčky.
- Mäso očisti od tuku a prešpikuj mrkvou (urob nožom hlboké vpichy smerom po vláknach mäsa a do nich strč mrkvu, pokiaľ to ide zle, môžeš do otvoru najskôr strčiť prst alebo rukoväť varešky).
- Mäso osol a sprudka orestuj na troške oleja zo všetkých strán. Zatiahnutím by mäso malo byť chutnejšie. To isté urob so zeleninou, avšak tento krok môžeš úplne vynechať, pokiaľ nemáš času nazvyš.
- Všetku zeleninu daj do pomalého hrnca a na ňu mäso. Nalej 100 ml vody alebo vývaru a vlož plátené vrecúško s korením, prípadne sitko, ale vrecúško je vhodnejšie kvôli menšej strate vitamínov. Ak nemáš ani jedno, daj tam korenie len tak, ale potom to budeš pol hodiny loviť, a keď tam kúsok zabudneš, pokazíš celú omáčku.
- Var na stupeň Low 4 – 5 hodín. Keďže je mäso hotové, poznáš tak, že ho kúsok odrežeš a ochutnáš.
- Vytiahni mäso a sitko s korením. Pokiaľ nemáš pomalý hrniec, ktorý sa dá dať na platňu, premiestni zvyšný obsah do normálneho hrnca. Potom všetko rozmixuj dohladka pomocou tyčového mixéra.
- Omáčku začni na platni zahrievať a zrieď cca 150 ml vody alebo vývaru, prípadne iným množstvom podľa požadovanej konzistencie.
- Za stáleho miešania pridaj mlieko, soľ, korenie, ocot, citrónovú šťavu, prípadne sladidlo a ešte pár minút prevar. Ochutnaj a dochuť podľa vlastnej chuti.
- Podávaj s fitness karlovarskou knedľou.
- Na tanieri môžeš dozdobiť brusnicami alebo brusnicovou marmeládou bez cukru a nízkotučnou kyslou smotanou.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Komentáre
Ďakujem za tento receptík. Vydaril sa na 1 aj napriek tomu, že nebol robený v pomalom hrnci. Aj manžel chválil.
Dokonca aj karlovarské guličky parené v naparováku sa vydarili. Za mňa super.
Super, vďaka za otestovanie aj spätnú väzbu, Zuzko 😉